DFS

Julidans
DFS
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Cecilia Bengolea & François Chaignaud / Compagnie Vlovajob Pru (FR)

“Op de dansvloer zijn ze net tovenaars. Ze creëren vrijheid en magie, voor ons en voor het publiek.” Aldus een van de dansers van het dansgezelschap Vlovajob Pru over choreografen Cecilia Bengolea en François Chaignaud.

MEER INFORMATIE

Magie is misschien een groot woord, maar wonderlijk is het zeker: de combinatie van Jamaicaanse music hall met de dertiende-eeuwse gezangen van Guillaume de Machaut. Op spitzen. Het is te zien in DFS, een choreografi e van een bijzonder duo: zij komt uit Buenos Aires en belandde op het podium via de streetdance, hij groeide op in het Franse Rennes en danst al vanaf zijn zesde. Allebei brachten ze buiten de dansstudio vele uren door in de collegebanken. Chaignaud studeerde geschiedenis van het feminisme, Bengolea filosofie en kunstgeschiedenis. Maar ook voor een partijtje boksen of een goede striptease draait ze haar hand niet om.

Hun veelzijdige ervaring heeft ze geleerd buiten de kaders te denken. Ze werken graag samen met couturiers, beeldend kunstenaars, cineasten, fotografen en musici. Cecilia Bengolea benadert dans het liefst als een bewegend kunstwerk. François Chaignaud is altijd op zoek naar een combinatie met zang, of het nu vergeten liederen zijn uit het begin van de twintigste eeuw of eeuwenoude polyfone melodieën. Sinds 2005 werken ze samen in de Compagnie Vlovajob Pru. “Ms. Bengolea and Mr. Chaignaud know how to get a viewer’s attention”, oordeelde de New York Times over hun eerste werk Pâquerette. Die aandacht wisten ze op zich gericht te houden. In 2015 werd het duo als eerste uitgenodigd om nieuw werk te maken voor het Tanztheater Wuppertal na het overlijden van oprichter en dansicoon Pina Bausch. Het resultaat was de succesvolle voorstelling The Lighters’ Dancehall Polyphony, met koorzang, Jamaicaanse dans en rap. In DFS vervolgen Bengolea en Chaignaud de ingeslagen weg. De polyfone en Georgische zang komt van hem, de Jamaicaanse dance hall, afgeleid van de reggae, van haar.


Julidans Inside Out

Voorbeschouwing
Voorafgaand aan de voorstelling kunt u een voorbeschouwing bezoeken. Susanne Visser geeft een korte introductie op de voorstelling, de choreograaf en het gezelschap. De voorbeschouwing vindt plaats in de Pleinfoyer, begint om 21:30 uur en duurt ca. 15 min. De voorbeschouwing is Nederlands gesproken.