Black Marrow

Julidans
Black Marrow
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Erna Ómarsdóttir & Damien Jalet / Iceland Dance Company (IS/BE)

Met Erna Ómarsdóttir heeft Julidans dit jaar de bekendste IJslandse choreografe te gast. Samen met de Belgische choreograaf Damien Jalet maakte ze Black Marrow, een voorstelling over het “zwarte merg” of het “zwarte goud”: de aardolie die door de aderen van onze geïndustrialiseerde wereld pompt.

MEER INFORMATIE

Is het door de goden gezonden nectar of een duivelse drek? Welke onomkeerbare invloed heeft het op ons en op de wereld om ons heen? Hoe verslaafd zijn we er inmiddels aan? En hoe beïnvloedt het de spirituele band tussen mens en natuur?

De mythologische thematiek zal niets verbazen met een choreografe wier wieg in het vulkanische IJsland stond. Het vertellen van magische, surrealistische verhalen zit Erna Ómarsdóttir in het bloed. De dans wordt voortgestuwd door het ritme en de spookachtige elektronische sounds van de bekende Australische experimentele muziekproducer Ben Frost, die zorgen voor maximale extase.

“Alsof ik in een David Lynch-film terecht was gekomen!”, zo reageerde een toeschouwer op de eerste versie van de voorstelling in 2009, die Ómarsdóttir en Jalet maakten voor het Australische gezelschap Chunky Move. Die samenwerking leverde zoveel vuurwerk op dat Ómarsdóttir Jalet voorstelde het stuk te hernemen zodra ze artistiek leider werd van de Iceland Dance Company. Dat idee viel bij Jalet (voorheen o.a. Les Ballets C de la B), meteen in goede aarde. Hij noemt hun ontmoeting een “organische artistieke fusie”. Zijn carrière bevat veel bijzondere ontmoetingen; zo maakte hij in mei 2013 een nieuwe versie van Ravel’s Boléro voor het ballet van de Parijse Opéra, samen met Cherkaoui en de legendarische performance kunstenaar Marina Abramović.

Ómarsdóttir werkte onder andere met Cherkaoui, Jan Fabre en Anne Teresa De Keersmaeker en heeft haar eigen groep Shalala. Het Duitse magazine Ballettanzverkoos haar al een paar keer tot de opwindendste Europese choreografe. Vanuit heel Europa zijn de ogen daarom nu op de Iceland Dance Company gericht.


Julidans Inside Out

Voorbeschouwing
Voorafgaand aan de voorstelling kunt u een voorbeschouwing bezoeken. Marc Maris geeft een korte introductie op de voorstelling, de choreograaf en het gezelschap. De voorbeschouwing vindt plaats in de Pleinfoyer, begint om 20:00 uur en duurt ca. 15 min. De voorbeschouwing is Nederlands gesproken.

Nagesprek
Na afloop van de voorstelling gaat journalist Moos van den Broek in gesprek met Erna Ómarsdóttir. De voertaal is Engels.