Flood

Julidans
Flood
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Daniel Linehan / Hiatus (US/BE)

Gefascineerd door de snelle maalstroom van veranderingen maakt Daniel Linehan een voorstelling over komen en gaan. Met de snelheid waarmee nieuwe uitvindingen en technologieën het licht zien, worden uitstervende beroepen, vergeten vaardigheden en verjaarde technologieën bij het grofvuil gezet. Totdat die nieuwe vondsten op hun beurt weer verouderd zijn en worden afgedaan – en vaak duurt dat niet lang.

MEER INFORMATIE

Vier dansers komen op, gaan af, komen weer op, gaan weer af. Wat komen ze doen? Waar gaan ze naartoe? Wanneer komen ze terug? De dansers zijn zich ervan bewust dat ze moeten vernieuwen; dat is de dwang van ons tijdperk. In snel tempo updaten ze hun eigen bewegingen. Maar het gaat niet snel genoeg, ze kunnen het niet bijbenen. Onder druk om hun bewegingen te versnellen, beginnen ze stukjes beweging weg te knippen, steeds meer. Wat blijft er over als we niet meer de tijd nemen voor zorgvuldigheid, aanscherping en verdieping? Als we niet oppassen, resten er straks alleen schaduwen, echo’s en sporen.

Daniel Linehan werkte als danser en choreograaf in New York voordat hij bijna tien jaar geleden een researchprogramma ging volgen aan de dansopleiding P.A.R.T.S. in Brussel. Hij werkte als choreograaf onder andere bij deSingel en bij de Opera van Lille (Frankrijk). In 2015 startte hij zijn eigen gezelschap Hiatus. In al zijn werk combineert Linehan zijn scherpe blik als kunstenaar met de nieuwsgierigheid van de leek, wat hem steeds weer op onverwachte verbindingen brengt tussen dans, tekst, beweging en technologie. In 2013 stond zijn voorstelling Gaze is a Gap is a Ghost in Julidans NEXT, waarin hij ons het theater liet zien vanuit het perspectief van drie danseressen met camera’s. Beeldentaal speelt een belangrijke rol in zijn werk. Voor Flood werkt hij samen met kunstenaarsduo 88888.