Julidans NEXT: Displacement

Julidans
Julidans NEXT: Displacement
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Julidans NEXT / Julidans
Uitvoerenden:
Mithkal Alzghair (SY)

“Dit is geen stuk over de oorlog in Syrië, dit gaat over alles wat een mens tot mens maakt”, schreef een recensent over Displacement van de Syrische choreograaf Mithkal Alzghair. Maar zonder die oorlog was deze voorstelling er nooit geweest. Alzghair, zelf aan den lijve geconfronteerd met het verlies van zijn thuisland, wil onderzoeken wat oorlog, vlucht en misschien terugkeer doen met de Syriër en zijn lichaam. Welke sporen laat de vlucht na? Wat gebeurt er als je een diepgewortelde cultuur dwingt te verhuizen? Wat doet zo’n ervaring met je verleden, je heden en je toekomst?

MEER INFORMATIE

Mithkal Alzghair weet waarover hij het heeft: na een klassieke dansopleiding in Damascus en een voortgezette opleiding choreografie in Montpellier kon hij niet meer terug naar Syrië, want daar wachtte hem de militaire dienst. Met lede ogen moest hij aanzien hoe zijn thuisland het toneel werd van een bloedige burgeroorlog.

Displacement, de openhartige voorstelling die hij erover maakte, valt in twee delen uiteen. In een solo zoekt hij naar wat zijn lichaam aan tradities in zich draagt: de traditionele dans en de spirituele trance, maar ook het oorlogszuchtige en de gelatenheid van de ballingschap. In het trio dat erop volgt, probeert een individu zich aan te passen aan twee anderen zonder zijn identiteit te verliezen. Hij levert een tweestrijd tussen de hoop op vluchten en het besef dat terugkeren onmogelijk is.

Als een chirurg ontleedt Alzghair het erfgoed dat hij in zich draagt. Hij won er de eerste prijs mee bij de vierde editie van de internationale wedstrijd Danse élargie georganiseerd door Théâtre de la Ville in Parijs Le Musée de la danse/ CCN Rennes van Boris Charmatz.