XENOS

Julidans
XENOS
Genre:
Dans / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Akram Khan Company (GB)

Akram Khan staat voor het laatst op de planken in aangrijpend verhaal van koloniale soldaten in andermans oorlog.

MEER INFORMATIE

Dit is de laatste avondvullende solo waarin meesterchoreograaf Akram Khan zelf op het toneel staat. Daarom zijn we enorm verheugd dat we deze voorstelling op Julidans 2018 kunnen laten zien.
Khan is een van de belangrijkste dansmakers van dit moment. De Brits-Bengaalse choreograaf slaat een brug tussen de traditionele Indiase kathak en westerse hedendaagse dans. Het resultaat is “van een onvoorstelbare schoonheid”, aldus de Volkskrant. Julidans volgt hem al jaren op de voet en toont zijn voorstellingen al vanaf de eerste edities. We denken graag terug aan hoogtepunten als Gnosis, DESH of Bahok. Als Khan zelf danst, is dat meesterlijk. The Arts Desk: “Khan danst kathak als een god." The Telegraph: "Hoe snel hij ook beweegt, er is altijd een goudsmid-achtige precisie aan hem." Het is een groot voorrecht hem hier nog eens op het podium te kunnen zien.

XENOS betekent 'vreemdeling'. Deze ontroerende voorstelling gaat over de koloniale soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 4 miljoen niet-westerse mannen uit onder andere India vochten mee in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Ze vochten en stierven mijlenver van hun thuisland. Hun verhalen worden zelden verteld. Khan verweeft in de voorstelling dans uit twee culturen, klassieke Indiase kathak en hedendaagse dans. De teksten werden geschreven door de Canadese auteur Jordan Tannahill. Vijf uitstekende muzikanten vermengen live op het podium muziektradities uit de hele wereld.

Julidans Inside Out
Op vrijdag 13 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.

Tip: Portraits in Otherness op 13 & 14 juli
Terwijl Akram Khan op het hoofdpodium van Julidans in XENOS op de planken staan, presenteert Julidans NEXT twee jonge talenten die door Khan werden uitgekozen voor een speciaal project: Portraits in Otherness, een serie danssolo's van jonge internationale danskunstenaars. Combineer Potraits in Otherness met XENOS en ontvang € 5,- korting op een kaartje van Portraits in Otherness.

“ a work of defining greatness ” The Guardian
“ There’s much to praise in XENOS: the wonderful musicians, Michael Hulls’s sensitive, moody lighting and Vincenzo Lamagna’s sound design. But most impressive of all is Khan’s sheer stage presence and charisma. A thrilling end to a remarkable soloist career ” Evening Standard