Via Kanana

Julidans
Via Kanana
Genre:
Dans / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Gregory Maqoma / Via Katlehong (ZA)

Het zijn donkere tijden in Zuid-Afrika. De overwinning op de apartheid heeft niet de verwachte vrede gebracht. Het land wordt geteisterd door criminaliteit en onlusten. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch en komt helaas vaak overeen met die tussen zwart en wit. Het beloofde land is, met andere woorden, niet bereikt.

MEER INFORMATIE

Een beloofd land dat je wordt voorgespiegeld, vaak door corrupte machthebbers, maar er  nooit komt: daarnaar verwijst het Zuid-Afrikaanse Sotho-woord Kanana. Het woord lijkt verbazingwekkend veel op Canaan, het Bijbelse land van melk en honing dat aan Mozes werd beloofd.

In Via Kanana verkennen Gregory Maqoma en Via Katlehong wegen naar dat beloofde land, dat misschien wel nooit bereikt zal worden maar daarom niet tot wanhoop moet leiden. Niet dat deze voorstelling alleen maar licht en vrolijk is, Maqoma laat ook de wrange werkelijkheid doorschemeren, maar de essentie is een boodschap van hoop voor Zuid-Afrika. Ja, het zijn moeilijke tijden, maar mensen slagen er samen toch in te overleven. De perfomers van Via Katlehong zijn gespecialiseerd in pantsula, een dansvorm van de straat die tijdens de apartheid werd gebruikt om in het geheim met elkaar te communiceren. Aangevuld met gumboots, tap en step geeft dat op het podium één groot bruisend dansfeest.

Als iemand die hoop voor de toekomst kan vertolken, dan zijn het wel de dansers van Via Katlehong. Wie hen eerder op Julidans zag, zal zich hun ongelofelijke energie en kunde op het podium herinneren. De dansgroep werd opgericht in de township Katlehong in Johannesburg, waar hevig gevochten werd tijdens de anti-apartheidsprotesten, om de jongeren van de straat te houden. Daar komt ook Maqoma zelf vandaan, die uitgroeide tot een van de bekendste Zuid-Afrikaanse choreografen, vele prijzen kreeg en overal ter wereld te zien is, ook en eerder op Julidans (met o.a. Exit en Beautiful Me).

Geen zin om alleen te gaan? Je kunt deze voorstelling ook bezoeken met Singles United op 11 juli.

Julidans Inside Out
Na de voorstelling op 12 juli organiseren organiseren Inge Koks en Sonja Augart Talking Together: een goed gesprek over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de voorstelling maar niet óver de voorstelling. Talking Together is zowel salon als ‘trainingskamp’ als nagesprek, voor iedereen die wel eens nadenkt over hoe het er in onze wereld aan toe gaat.

Geef een Toegift

Koop een extra kaartje voor € 20,- voor Guy Nader & Maria Campos – SET OF SETS op vrijdag 6 juli of Gregory Maqoma / Via Kathlehong – Via Kanana op woensdag 11 en donderdag 12 juli. Samen met De Regenboog Groep zorgen we ervoor dat de kaarten terechtkomen bij mensen die graag een voorstelling willen bezoeken, maar het zelf niet kunnen betalen.
Meer info over Geef een Toegift