The Sea Within

Julidans
The Sea Within
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe / Voetvolk (BE)

Eerst was ze de muze van de illustere Jan Fabre en danste ze ook bij onder meer Wim Vandekeybus en Sidi Larbi Cherkaoui. Toen ging Lisbeth Gruwez haar eigen voorstellingen maken, samen met haar artistieke partner Maarten Van Cauwenberghe. 

MEER INFORMATIE

De dansrecensenten buitelden over elkaar heen met lovende woorden. “Elk idee dat Lisbeth Gruwez in lichaamstaal vat beklijft”, schreef Theaterkrant. De Volkskrant: “Haar detaillering, intensiteit en precisie zijn even geweldig als altijd.” Na haar 'drieluik voor het ecstatische lichaam' (It’s going to get worse and worse and worse, my friend, AH/HA en We’re pretty fuckin’ far from okay, alle drie te zien geweest op Julidans) slaat Gruwez nu een nieuwe weg in.

In The Sea Within zien we niet aleen de hoogst explosieve dans die we van Gruwez gewend zijn – auteur Peter Verhelst noemde haar “een atoombom”, maar ook een intense, hypnotiserende voorstelling. Alsof je kijkt naar kolkende lava. Of het onstuimige golven van de zee. Gruwez zegt dat ze deze keer niet de chaos wil ordenen, maar wil kijken wat de chaos creëert. In deze meditatieve, magnetiserende productie lijken tien vrouwelijke dansers op te gaan in een weids ademend landschap. Zoals altijd componeerde Van Cauwenberghe de muziek voor een voorstelling die al onze  zintuigen prikkelt.

Nog niet eerder werkte Gruwez met zo'n grote groep dansers. Het is ook de eerste keer dat ze zelf niet op het podium staat. Maar ze is niet aan haar proefstuk toe en dat hebben we op Julidans al laten zien. Ze begon op het podium in het Vondelpark, waar ze het hele publiek muisstil kreeg, en kwam via ons talentenprogramma NEXT op het hoofdpodium terecht. Nu coproduceren we haar voorstelling en opent Gruwez Julidans 2018.

Documentairemaker Dimitri Van Zeebroeck maakte voor het Belgische programma Canvas een portret over Lisbeth Gruwez.

Julidans Inside Out
Op maandag 2 juli wordt er verder gedanst bij de afterparty door Voetvolk Soundsystem. Na afloop van het voorstellingsprogramma bouwen we de Café|Brasserie van Stadsschouwburg Amsterdam om tot dansvloer. Wees welkom!

Op dinsdag 3 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.

“ Dansvoorstelling The Sea Within laat je niet meer los. ” de Volkskrant
“ Met deze productie voor tien vrouwen heeft dansfestival Julidans een prachtige opening te pakken. ” de Volkskrant