Néant

Julidans
Néant
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Dave St. Pierre (CA)

Geen compromissen. Dat staat in grote letters op de homepage van de Canadese choreograaf Dave St-Pierre. In zijn geval is het bijna een understatement, want St-Pierre is een enfant terrible buitencategorie (maar dan wel een van internationale faam). Hij houdt ervan mensen wakker te schudden. Wat niet wil zeggen dat hij zomaar wat provoceert. Zijn voorstellingen, altijd met veel bloot, gaan over onze diepste verlangens, onze donkerste gedachten, onze beste humor en onze lelijkste agressie. Kortom, over de mooie en lelijke kanten van het leven.

MEER INFORMATIE

St-Pierre schept er plezier in om clichés omver te werpen en kiest voor dans waarin allerlei soorten en lichamen een plaats hebben. Na de grootschalige groepswerken La pornographie des âmes (2005), Un peu de tendresse bordel de merde (2007 én 2010) en de wereldpremière van Foudres (2012), laat Julidans 2018 nu een hele andere kant van St-Pierre zien in zijn nieuwe solo Néant ('de leegte').

Het personage op het toneel is verwisselt van gedaante als een kameleon. Hij verandert mee met zijn omgeving. Van mens tot dier tot iets ondefinieerbaar daar tussenin. In Néant wil St-Pierre de sociale codes confronteren en kijken wat er gebeurt als je je overgeeft aan de absolute leegte, waar alle identiteiten oplossen. St-Pierre: “Omdat ik in het leven soms mens ben, soms dierlijk, vaker nog iets wat daartussen zit. Mijn geest wisselt voortdurend tussen redelijkheid en waanzin. Steeds dat gevecht om me voorbeeldig te gedragen in plaats van gewoon iemand in het gezicht te spuwen. Steeds maar voor dat dilemma te staan: moet ik mijn schepen verbranden en helemaal opnieuw beginnen, of moet ik simpelweg huilen in het zicht van de immense oneindigheid die ons omringt en die ik niet kan bereiken?”

Julidans Inside Out
Het nagesprek op zondag 8 juli is helaas geannuleerd.