Julidans NEXT: The Jewish Connection Project

Julidans
Julidans NEXT: The Jewish Connection Project
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Julidans NEXT / Julidans
Uitvoerenden:
Lisi Estaràs & Ido Batash / Monkey Mind Company (AR/IL)

Wat betekent het om een identiteit te (moeten) hebben? Ben je Joods als men je zo noemt en betekent dit dan automatisch dat je ergens bijhoort? Of je wil of niet? Deze vragen stelden Lisi Estaràs en Ido Batash zich toen ze begonnen aan The Jewish Connection Project.

MEER INFORMATIE

Toen ze met haar dansopleiding begon, probeerde de Argentijnse Estaràs die nog te combineren met haar opleiding Sociale Studies. Toen dat niet mogelijk bleek, koos ze voor dans. Haar studie-achtergrond zie je echter terug in haar voorstellingen, die vaak over de plek van het individu in de hedendaagse samenleving gaan. Na haar studies danste Estaràs een aantal jaren bij werledberoemde gezelschappen en choreografen: Batsheva Dance Company, Sidi Larbi Cherkaoui en les ballet C de la B. Bij dat laatste gezelschap zette ze ook haar eerste stappen als choreograaf. Al gauw werd ze ook uitgenodigd door gezelschappen en choreografen voor (co-)creaties overal in Europa.

In 2016 danste Estaràs in Julidans NEXT La Esclava, een intense en soms bevreemdende performance over een vrouw die haar eigen identiteit tracht te ontdekken. Het thema identiteit komt terug in haar nieuwe project The Jewish Connection Project, een samenwerking met danser/choreograaf Ido Batash, met wie ze een Joodse achtergrond gemeen heeft. Estaràs en Batash willen weten wat een identiteit – in dit geval de Joodse – definieert. Zijn woorden daarvoor voldoende? En als je een identiteit hebt, hoor je dan ook op slag ergens thuis? De twee choreografen vertrekken vanuit hun eigen ambivalente gevoelens tegenover hun Joodse identiteit en proberen met de taal van hun lichaam de echte wortels van een identiteit bloot te leggen.

Deze voorstelling is goed te combineren met Mette Ingvartsen op 7 juli, Jefta van Dinther op 7 en 8 juli en Dave St-Pierre op 8 juli.