Julidans NEXT: Portraits in Otherness #1

Julidans
Julidans NEXT: Portraits in Otherness #1
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Julidans NEXT / Julidans
Uitvoerenden:
Dickson Mbi & Maya Dong (UK&CH)

Terwijl Akram Khan op het hoofdpodium van Julidans in XENOS op de planken staan, presenteert Julidans NEXT twee jonge talenten die door Khan werden uitgekozen voor een speciaal project: Portraits in Otherness, een serie danssolo's van jonge internationale danskunstenaars. Een maand na de wereldpremière in Londen presenteert Julidans NEXT twee van deze solo's: Duende van de Brit Dickson Mbi en Whip van de Chinese Maya Dong.

MEER INFORMATIE

Khan selecteerde deze danskunstenaars om hun virtuositeit op het podium, maar ook vanwege hun artistieke visie. Geen van hen, zegt Khan, werkt binnen de kaders van één bepaald genre of vorm; zij zoeken integendeel naar de oerkracht van de danstalen die bestaan en blazen daar nieuw leven in. Zo maken ze dans relevant. Met dit project wil Khan danstalent stimuleren en de rijke kennis en ervaring van de Akram Khan Company doorgeven.

Dickson Mbi is een bekende naam in de hiphopwereld, waar hij bewonderd wordt voor zijn techniek, zijn kracht en zijn positieve attitude. Hij heeft een brede achtergrond in jazz, ballet en hedendaagse dans, hij danste bij popsterren als Basement Jaxx, Robbie Williams en Black Eyed Peas en kreeg drie belangrijke Britse dansprijzen.

Maya Dong behoort tot de etnische Bai-minderheid in China en groeide op in een klein dorp. Toen ze twaalf was, werd ze door een van China's bekendste danssterren, Yang Liping, gevraagd om bij haar gezelschap te komen dansen. Dong was te zien in enkele van Lipings meest iconische werken, waaronder Under Siege (eerder in Amsterdam te zien tijdens het Explore Festival) en Peacock Winter.

Deze voorstelling is goed te combineren met Akram Khan op 13 en 14 juli en (LA) HORDE op 14 juli.