Julidans NL: Even Worse

Julidans
Julidans NL: Even Worse
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Julidans NL / Julidans
Uitvoerenden:
Guilherme Miotto / DansBrabant & Podium Bloos (NL)

Choreograaf Guilherme Miotto zet drie opvallende dansers uit de urban- en hedendaagse dans in een theatrale setting. Shane Boers, Simon Bus en Evangelos Biskas, drie aan elkaar gewaagde dansers met uiteenlopende achtergronden: van cutting edge breakdance, experimentele hiphop tot hedendaagse dans. In Even Worse versmelten al die stijlen tot een nieuwe, indringende taal.

MEER INFORMATIE

We zien drie jonge mannen in de virtuositeit van hun motoriek, in het nonchalante en tegelijk ook spanningsvolle van hun samenzijn, worstelend met hun individuele obsessies en angsten. Opgetild door de dynamiek van hun gemeenschapszin creëren ze heroïsche beelden waarmee ze zichzelf en elkaar steeds opnieuw op de proef stellen. Strijdend tussen weerstand en overgave organiseren ze ontsnapping op ontsnapping. Onverdunde energie vertaald in pure lichamelijkheid. Soms uitbundig, soms pijnlijk, soms triest, maar steeds om je adem bij in te houden.

Vanaf het moment dat Miotto zijn intrede deed in de Nederlandse dans introduceerde hij een eigen signatuur. Eerst als danser in het werk van onder andere Krisztina de Châtel, Bruno Listopad, Emio Greco en T.r.a.s.h. Recentelijk als maker van eigenzinnige radicale voorstellingen. Zijn werk is in verschillende opzichten paradoxaal. Het is intens en ongeremd, maar komt tegelijkertijd voort uit bedachtzaamheid en reflectie. Het is sterk theatraal, zonder neiging tot anekdotiek. De theatraliteit die voortkomt uit een intensieve lichamelijke benadering eist virtuositeit en technische controle van de danser maar oogt daarentegen ongepolijst en ongecontroleerd. Technische beheersing is voor Miotto geen doel op zich, hij stelt het volledig ten dienste van de inhoud. Van zijn dansers vraagt hij niet alleen een fysieke maar vooral ook een mentale toewijding.

Even Worse is geproduceerd door DansBrabant, in coproductie met Podium Bloos en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda en Fonds Podiumkunsten.

“ Even Worse is een niemandsland waarin de mannen dapper niet alleen naar een nieuwe bewegingstaal zoeken, maar daarmee ook naar wie ze zijn. (...) De zoektocht is aandoenlijk en in haar verbetenheid - non-stop, de uitputting nabij - ook beklemmend. ” de Volkskrant
“ Dansers Evangelos Biskas V, Simon Bus en Shane Boers brengen met ieder een andere achtergrond en een heel eigen fysieke verschijning en bewegingsidioom een rijk, ontroerend beeld van dat geworstel om een plek. ” Theaterkrant
“ Puik werk van Miotto en zijn geweldige performers ” de Volkskrant