CUTLASS SPRING

Julidans
CUTLASS SPRING
Genre:
Theater
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Dana Michel (CA)

In 2005 voltooide de Canadese Dana Michel als late twintiger haar dansstudies. Een verrassende carrièrewending, want daarvoor combineerde ze een marketingbaan met competitiesport (hardlopen en voetbal). Even bijzonder is de plek die ze als choreograaf en performer inneemt. 'Michel is onnavolgbaar en uniek. Eerder dan dat ze danst, kunnen we zeggen dat ze durft. Ze durft conventies te doorbreken en onze denkkaders in vraag te stellen. En ze doet dat vanuit een positie waarvan ze zich zeer goed bewust is: ze is kunstenaar, ze is vrouw en ze is zwart', schreef het Belgische Campo.

MEER INFORMATIE

Michel maakte razendsnel furore. Eerst in haar thuisbasis Montréal, waarna Europa voor haar viel. In 2014 kreeg ze de ImPulsTanz Award voor 'buitengewone artistieke prestaties' van het prestigieuze, gelijknamige Weense festival. De New York Times noemde haar een van de meest bijzondere vrouwelijke kunstenaars van het jaar. Haar werk is op de toonaangevende Europese en Amerikaanse festivals te zien. In 2017 kreeg ze de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië voor haar vernieuwende aanpak. Julidans volgt dit Canadese talent al een tijdje op de voet en coproduceert haar nieuwe solovoorstelling CUTLASS SPRING.

CUTLASS SPRING begint op het moment dat Michel merkte dat de nieuwsgierigheid die ze als kind en tiener voor seks had, in haar volwassen leven langzaam was uitgedoofd. Wanneer en hoe dat gebeurd was, wist ze zelf ook niet. Dat was het startpunt van haar nieuwe danssolo, waarin ze zichzelf opnieuw seksuele voorlichting wil geven.

In eerdere werken analyseerde Michel de onderdrukking van culturele identiteit. Nu legt ze het verband met de beleving van seksualiteit en alle manieren waarop die van buitenaf (en van binnenuit) wordt onderdrukt. Ze reist naar de plaatsen uit haar jeugd en kijkt naar plekken waar seksualiteit floreert, zoals in Jamaicaanse dancehall feesten of Berlijnse nachtclubs. In CUTLASS SPRING gaat Michel met haar gebruikelijke lef en originaliteit op zoek naar haar 'seksuele zelf' en hoe dat haar beïnvloedt als mens, danser, moeder en geliefde.

PROGRAMMAVEL
Julidans laat uit duurzaamheidsoverwegingen minder papieren dagvellen drukken. Bekijk daarom hier het programma met meer informatie over en rondom de voorstelling.

BIOGRAPHY
Dana Michel is a choreographer and live artist. Her works interact with the expanded fields of improvisation, sculpture, hip-hop, comedy, cinematography, dub, and social commentary to create centrifuge of experience.

Before graduating from the BFA program in Contemporary Dance at Concordia University in her late twenties, Michel was a marketing executive, competitive runner and football player. In 2014, she was awarded the newly created ImPulsTanz Award (Vienna) in recognition for outstanding artistic accomplishments, and was highlighted among notable female choreographers of the year by the
New York Times. In 2017, Michel was awarded the Silver Lion for Innovation in Dance at the Venice Biennale. In 2018, she became the first ever dance artist in residence at the National Arts Centre, Canada. Recently, she has been shortlisted for the ANTI Festival International Prize for Live Art.

Michel is currently touring three solo performance works,
Yellow Towel, Mercurial George and CUTLASS SPRING created in 2019. Based in Montreal, Michel is an associate artist with Par B.L.eux.