Julidans Extended: The Upside Down Man (The Son of the Road)

Julidans
Julidans Extended: The Upside Down Man (The Son of the Road)
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Julidans Extended / Julidans
Uitvoerenden:
Mohamed Toukabri (BE/TU)

'Zoals Toukabri zijn er geen twee. Sierlijke balletlijnen vloeien over in acrobatisch vloerwerk. Spannend hoe hij breakdance de gewichtloosheid van ballet geeft.' De Standaard zag de eerste eigen choreografie van de Tunesische Belg Mohamed Toukabri en zag dat het goed was: 'Het smaakt naar meer.'

MEER INFORMATIE

Het is geen wonder dat Toukabri als geen ander ballet met breakdance weet te combineren. De jongen die als dertienjarige in de straten van Tunis bekend stond als de beste headspinner van de stad (artiestennaam: Benny!), zagen we later dansen in voorstellingen van de allergrootste choreografen van de wereld. Sidi Larbi Cherkaoui en Anne Teresa De Keersmaeker, om er twee te noemen.

Toukabri studeerde aan De Keersmaekers prestigieuze dansopleiding P.A.R.T.S. en verbond zich daarna aan het multidisciplinaire gezelschap Needcompany. Hij deed ook een vervolgstudie in Tunis. In zijn dans komen al deze invloeden terug: oost en west, streetdance en ballet.

In zijn autobiografische solo The Upside Down Man (The Son of the Road) vertelt Toukabri over zijn bijzondere geschiedenis en zijn liefde voor dansen. Hij doet dat op een bescheiden en charmante manier. Daardoor krijgen de grote thema's van migratie en ontheemdheid geen nadruk, al zijn ze wel aanwezig. 'Toukabri is een ontwapenend performer die zijn hart op tafel legt. Tegen de wand hangen familiefoto's, op video zien we zijn vader dansen op Billie Jean. Door de directe manier waarop hij ons aanspreekt, lijkt het wel alsof Toukabri ons niet in het theater, maar in zijn huiskamer uitnodigt.' - De Standaard.

Terwijl deze voorstelling met veel succes door Europa toert, werkt Toukabri aan een volgend, al even persoonlijk dansstuk: een voorstelling samen met zijn moeder.

'In een intieme solo traceert de jonge choreograaf Mohamed Toukabri (P.A.R.T.S.) zijn liefde voor dans doorheen zijn familiegeschiedenis. Zoals hij zijn er geen twee. Sierlijke balletlijnen vloeien over in acrobatisch vloerwerk. Spannend hoe hij breakdance de gewichtloosheid van ballet geeft. Een genereus debuut van iemand wiens verteldrang nog lang niet is gestild.'
De Standaard

Mohamed Toukabri geselecteerd voor Theaterfestival
Mohamed Toukabri is met The Upside Down Man (The Son of The Road) geselecteerd voor de Vlaamse versie van het theaterfestival. Het festival zet tien dagen lang een grote spot op het mooiste dat het theaterlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland biedt.

NAGESPREK 4 JULI 20:00 - 20:30u | Podium Mozaïek
Na afloop van de voorstelling gaat Marjorie Boston in gesprek met de maker Mohamed Toukabri.

PROGRAMMAVEL
Julidans laat uit duurzaamheidsoverwegingen minder papieren dagvellen drukken. Bekijk daarom hier het programma met meer informatie over en rondom de voorstelling.